Varlığın Doğaya İnovatif Bakışının Örneği
Merhabalar, sevgili ilgililer..
Bendeniz Ayşe Dudu DEMİRTAŞ. 1995/Antalya doğumluyum. Ege’nin bağrından gelen bir öğrencilik hayatım var.Uzman ziraat mühendisiyim ama ben kendimi kıdemli bir öğrenci olarak tanımlıyorum. Ancak, aslına bakarsanız ben bir toprakçıyım. Mesleğime ve onun ürettiği herşeye aşığım. Toprak ne verir insana? En başta gıda (karın tokluğu), huzur, mental ve fiziksel sağlık, canlıları içinde barındırır ve varlığın yegane temalarından biridir.
Şöyle düşünüp iç baktınız mı doğaya.. Sayısız nimet ve mucizeyi barındıyor içerisinde. İşte bende birgün kendimi farkında olduğum ancak hiç bilmediğim “Biyomimetik” kavramı içinde buldum. Düşün Taşın Derneği başkanı; sevgili Selim ÇAVUŞ bey beni derdine ortak kıldı. Çiçekler, böcekler, var oluş, doğa felsefesi, sanat, bilim, dünya, iklim krizi, biz, sorunlar derken; çözümlerin var olan sürecin içinde gizli olduğunu okudum, araştırdım ve hissettim… Biliyor musunuz; daha da aşık oldum o toprağa, suya, mikroorganizmaya, varlığına teşekkür etmediğimiz ve bilmediğimiz birçok çeşitli bitkilere ve belki daha önce hiç görmemiş, hatta adını bile duymamış olduğumuz ama iyiki var diyebileceğimiz sonsuz canlıya…
Korkuyoruz, bazen unutuyoruz ve gerginiz, çünkü; iklim krizi gezegenimizi gün be gün uyarıyor. Peki, ya ekosistemler üzerindeki etkisi nedir??
Sevgili ilgililer; araştırıken Biomimicry Instıtute’den bir yazı dikkatimi çekmişti. “ For all the changes we face, nature has a solution”. Yani demem o ki; karşılaştığımız tüm değişiklikler ya da zorluklar için doğanın mutlaka bir çözümü var. Öyleyse; doğayı akıl hocası alıp; öğretilerine kulak vermeliyiz. Akıl, model ve ölçüyü doğayı bazen taklit ederek biyo-taklit ile bazen de biyo-ilham ile onun bizlere verdiği öğretileri hayatımızın sürdürülebilirliği için uygun mertebede uyarlayarak, verimle, azimle, yeniden kullanılabilecek şekilde, kaynak israfı yapmadan hep birlikte doğaya saygı duyarak bilime, sanata, teknolojiye “biyomimetik, biyomimesis, biyomimicry, biyotaklit” gibi kavramlarla öze bakarak, tıpkı; doğanın yaptığı gibi yaşama elverişli koşullar yaratmaya hep birlikte merhaba diyelim mi? Evet dediğinizi duyar gibiyim. Öleyse; bende sizlerle bugün burada “Biyomimetik” ile ilgili konular üzerine içerik üreticiliği yapan ekiplerin içerisinde olarak hepinize “Merhaba!” diyorum..